Donacijska kampanja Solarna Stara uspešno završena!

Uspešno je završena donacijska kampanja Solarna Stara – za prve zadružne solarne elektrane u Srbiji!

U finišu kampanje ciljana suma za solarne elektrane koje će biti postavljene u dva staroplaninska sela, Temska i Dojkinci, premašena je i dodatni novac koji su građani donirali biće utrošen na dodatne solarne panele. Krovne solarne elektrane na Staroj planini će biti pokazni primer: potvrda da smo spremni da se okrenemo od destruktivnih, neodrživih tehnologija, poput malih derivacionih hidroelektrana, ka zelenijim rešenjima poput solarnih energije i to kroz udruživanje građana i solidarnost.

Hvala svim donatorima koji su pomogli da Srbija dobije prve zadružne solarne elektrane čiji će prihod biti stavljen na raspolaganje lokalnim zajednicama!

Sa donatorima, kolegama i prijateljima proslavili smo 22. jula kraj kampanje. Nedostajali su nam ljudi sa Stare planine koji su zajedno sa nama deo Solarne Stare. Nadamo se da ćemo u nekom trenutku proslaviti i u Dojkincima i Temskoj. Posluženje je bio staroplaninsko: vrganji, pirotski sir i staroplaninski med, a ajvar i domaći hleb su bili beogradski. Još je puno posla pred nama ali baš je dobro bilo i zastati i proslaviti.

Poslušajte prilog za emisiju Čekajući vetar, Radio Beograda 2, snimljen tokom proslave. Prilog govori o inicijativi Solarna Stara – kako o osnovnoj ideji, tako i o donacijskoj kampanji, ali i o sledećeim koracima koji su pred nama. Osim predstavnika Energetske zadruge Elektropionir, govorili su i Miodrag Vuković iz firme Conseko koja će se baviti izradom projekta i postavljanjem solarnih elektrana, Miloš Miletić iz Manonije koji je radio logo kampanje, kao i Milja Vuković ekološka aktivistinja iz inicijativa Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia i Divlji Beograd, koja je pomogla vođenje kampanje.

Inicijativu Solarna Stara pokrenula je Energetska zadruga Elektropionir, zajedno sa meštanima staroplaninskih sela Dojkinci i gradom Pirotom. Važno je napomenuti i to da je ovim projektom predviđena ugradnja solarnih panela sa garancijom od 25 godina, što znači da će godišnji prihod – koji se ostvari od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana – čitavih 25 godina obezbeđivati dodatne prihode lokalnoj zajednici.

Zadrugarska tradicija postoji u Srbiji i sada je primenjujemo i na proizvodnju energije iz održivih izvora! Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, nakon donacijske kampanje, sada očekuju dalje razvojne faze i izazovi: izrada projekta i dobijanje dozvola, zatim izgradnja i instalacija i potom puštanje u rad. O svim fazama ćemo izveštavati javnost i svi najvažniji podaci će biti vidljivi na sajtu Energetske zadruge Elektropionir.