Korak bliži prvim zadružnim elektranama

Potpisan ugovor između grada Pirota, Energetske zadruge Elektropionir i mesnih zajednica Dojkinci i Temska.

U ponedeljak 6. februara 2023. godine, predstavnici Grada Pirota, energetske zadruge Elektropionir i mesnih zajednica potpisali su ugovor kojim je i zvanično omogućena realizaciji projekta Solarna Stara na Staroj planini.

Ovaj ugovor sada u zvanično omogućava da se na delu krovova mesnih zajednica u Dojkincima i Temskoj izgrade prve zadružne solarne elektrane. Energetska zadruga Elektropionir se obavezala da će na navedenim krovovima izgraditi solarne elektrane ukupne snage 12 kWp i da sav ostvareni prihod dodeljuje mesnim zajednicama, u skladu sa pragramom koji će doneti njihovi Saveti. 

Solarna Stara je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji i sva sredstva dobijena od prodaje električne energije, koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice. Važno je istaći i da je ovo prvi ugovor ovog tipa, sklopljen u Srbiji! Kao takav, može poslužiti kao primer budućim projektima saradnje gradova, mesnih zajednica i građana sa ciljem promovisanja energetskih zajednica i pravedne energetske tranzicije.

Potpisivanje ovog ugovora nam omogućava da budemo korak bliže prvom zajedničkom kWh građanske energije! Da podsetimo, početkom 2022. osmišljena je kampanja i izrađen je nacrt projekta i budžeta. Polovina potrebnih sredstava je prikupljeno donacijskom kampanjom koja je sprovedena tokom juna i jula 2022. godine kada su građani pokazali izuzetnu inicijativu da podrže ovakav projekat! Preostali deo sredstava obezbedila je energetska zadruga Elektropionir. Nakon uspešne donacijske kampanje izrađena je detaljna projektno-tehnička dokumentacija i nabavljena potrebna oprema. 

Uporedo sa potpisivanjem ugovora kreće i pravno-tehnička procedura za sticanje statusa „proizvođača iz obnovljivih izvora energije” za obe elektrane. Očekujemo da će ove procedure biti završene u periodu od par meseci, iako smo svedoci da kompletiranje ove procedure može da traje i više od godinu dana. Svakako se nadamo da to neće biti slučaj i sa Solarnom Starom!

Sa dolaskom proleća, lepšeg vremena i više sunčanih dana planiran je izlazak na teren i izgradnja solarnih elektrana. Očekivani period instalacije je oko nedelju dana. A nakon toga, u zavisnosti od brzine realizacije pravno-tehničke procedure, sledi izgradnja priključka i izbor snabdevača koji će otkupljivati proizvedenu električnu energiju. 

Gruba je procena da će sve ove faze biti završene do kraja leta 2023. godine i da će tada solarne elektrane biti povezane na mrežu i puštene u rad. Početkom 2024. godine lokalne mesne zajednice dobiće prva novčana sredstva dobijena od prihoda zadružnih elektrana!

Pogledajte snimak sa potpisivanja Ugovora koji je napravio Pi kanal.

Napredak realizacije Solarne Stare možete pratiti ovde: https://elektropionir.rs/solarna-stara-2/