Solarna Stara – postavljeni paneli na Staroj planini

Krajem jula postavljeni su solarni paneli prvih zadružnih solarnih elektrana u Srbiji, u staroplaninskim selima Temska i Dojkinci! Solarna Stara predstavlja pionirski poduhvat u polju obnovljivih izvora energije kojim je Energetska zadruga Elektropionir uspostavila saradnju sa mesnim zajednicama Temska i Dojkinci i Upravom grada Pirota i pri tom udružila građane kroz donacijsku kampanju.

Posle potpisivanja ugovora o dugoročnoj saradnji sa gradom Pirotom i mesnim zajednicama na Staroj planini – prvog ove vrste u Srbiji – Elektropionir je u maju dobio Uslove za projektovanje i priključenje dve elektrane proizvodne snage od po 5kW (6kW u solarnim panelima). A zatim je pribavljanje građevinske dozvole polovinom jula omogućilo da se približimo cilju. Sada, sa ponosom, možemo da kažemo da su elektrane na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci izgrađene!

Da bi prve zadružne elektrane bile puštene u rad, pred energetskom zadrugom su još dva koraka. Najpre je potrebno da Elektrodistribucija odobri i izgradi priključak za elektrane i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem, koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate. 

Projektom Solarna Stara Energetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore. 

U proteklih godinu dana projekat Solarna Stara je zapaženo predstavljen na nekoliko međunarodnih konferencija i godišnjem skupu evropske krovne organizacije energetskih zadruga REScoop, čiji je Elektropionir jedina članica iz Srbije.

“Za prve zadružne solarne elektrane odabrali smo upravo staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi. Suprotno tome, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista!”

Solarna Stara pruža model i drugim selima, gradovima i inicijativama u Srbiji da zajedničkim snagama podstaknu razvoj lokalnih zajednica i prelazak na upotrebu energije budućnosti, energije iz obnovljivih izvora.

BeFEM priznanje: Za energiju budućnosti!

Feministički kulturni centar BeFEM u okviru događaja Bring the Noize 2023 energetskoj zadruzi Elektropionir dodelio je priznanje Za energiju budućnosti!

Prepoznat je rad Elektropionira na ohrabrivanju žena iz lokalnih zajednica da postanu aktivne učesnice u proizvodnji solarne energije. Prepoznata je naša želja za kreiranjem prostora za razgovor o značaju pravedne energetske tranzicije i želja da kroz projekat Solarna Stara u selima Stare planine pokažemo kako energija može da poprimi solidarno obličje u rukama građana. 

Posebno se radujemo rečima: “Svojim radom bore se za sve, za snagu sunca, za drugove i drugarice, za selo i grad, za stare i mlade.” 

Zahvaljujemo se BeFemu! Naša zadruga je ponosna što je u društvu dobitnica ovogodišnjeg priznanja.

Ovo priznanje vidimo kao podstrek da se još aktivnije zalažemo za uključivanje žena u energetsku tranziciju, jer samo pravedna energetska tranzicija može da obezbedi svetlu energetsku budućnost.

Ujedno, svim drugaricama Elektropionira želimo srećan 8. mart!

Pročitajte više o samom događaju na portalu Mašina, kao i o svim dobitnicama BeFEM Bring the Noize 2023 priznanja.

Korak bliži prvim zadružnim elektranama

Potpisan ugovor između grada Pirota, Energetske zadruge Elektropionir i mesnih zajednica Dojkinci i Temska.

U ponedeljak 6. februara 2023. godine, predstavnici Grada Pirota, energetske zadruge Elektropionir i mesnih zajednica potpisali su ugovor kojim je i zvanično omogućena realizaciji projekta Solarna Stara na Staroj planini.

Ovaj ugovor sada u zvanično omogućava da se na delu krovova mesnih zajednica u Dojkincima i Temskoj izgrade prve zadružne solarne elektrane. Energetska zadruga Elektropionir se obavezala da će na navedenim krovovima izgraditi solarne elektrane ukupne snage 12 kWp i da sav ostvareni prihod dodeljuje mesnim zajednicama, u skladu sa pragramom koji će doneti njihovi Saveti. 

Solarna Stara je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji i sva sredstva dobijena od prodaje električne energije, koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice. Važno je istaći i da je ovo prvi ugovor ovog tipa, sklopljen u Srbiji! Kao takav, može poslužiti kao primer budućim projektima saradnje gradova, mesnih zajednica i građana sa ciljem promovisanja energetskih zajednica i pravedne energetske tranzicije.

Potpisivanje ovog ugovora nam omogućava da budemo korak bliže prvom zajedničkom kWh građanske energije! Da podsetimo, početkom 2022. osmišljena je kampanja i izrađen je nacrt projekta i budžeta. Polovina potrebnih sredstava je prikupljeno donacijskom kampanjom koja je sprovedena tokom juna i jula 2022. godine kada su građani pokazali izuzetnu inicijativu da podrže ovakav projekat! Preostali deo sredstava obezbedila je energetska zadruga Elektropionir. Nakon uspešne donacijske kampanje izrađena je detaljna projektno-tehnička dokumentacija i nabavljena potrebna oprema. 

Uporedo sa potpisivanjem ugovora kreće i pravno-tehnička procedura za sticanje statusa „proizvođača iz obnovljivih izvora energije” za obe elektrane. Očekujemo da će ove procedure biti završene u periodu od par meseci, iako smo svedoci da kompletiranje ove procedure može da traje i više od godinu dana. Svakako se nadamo da to neće biti slučaj i sa Solarnom Starom!

Sa dolaskom proleća, lepšeg vremena i više sunčanih dana planiran je izlazak na teren i izgradnja solarnih elektrana. Očekivani period instalacije je oko nedelju dana. A nakon toga, u zavisnosti od brzine realizacije pravno-tehničke procedure, sledi izgradnja priključka i izbor snabdevača koji će otkupljivati proizvedenu električnu energiju. 

Gruba je procena da će sve ove faze biti završene do kraja leta 2023. godine i da će tada solarne elektrane biti povezane na mrežu i puštene u rad. Početkom 2024. godine lokalne mesne zajednice dobiće prva novčana sredstva dobijena od prihoda zadružnih elektrana!

Pogledajte snimak sa potpisivanja Ugovora koji je napravio Pi kanal.

Napredak realizacije Solarne Stare možete pratiti ovde: https://elektropionir.rs/solarna-stara-2/

Solartehnika narodu – ukratko

Prenosimo vam 35-o minutni pregled poslednjeg izdanja kursa Solartehnika narodu, održanog od 10-15. oktobra 2022.

Elektropionir tim, zajedno sa saranicima-predavačima, učesnike je proveo kroz tri celine: Prozjumerska klinika, Zadruga i građani, Solar u praksi. Neke od tema koje smo izvukli za vas u ovom video dajdžestu su: Zakonske promene u prethodnoj godini. Kako domaćinstva postaju kupac proizvođač. Šta su energetske zadruge? Šta je agregacija? Ko su akteri na tržištu električne energije? Šta treba znati o nagibu fotonaponskih panela? Procedura priključenja i poseta elektrani.

Možda vas ove teme zagolicaju da se Elektropioniru pridružite na sledećem izdanju kursa! Javite nam se na: solartehnika@elektropionir.rs.

Raste pritisak razočaranih kupaca-proizvođača

U Srbiji su krajem aprila registrovana prva domaćinstva kupaca-proizvođača. Ova vest nas je obradovala i nadahnula novom dozom optimizma da je Srbija krenula putem energetskih promena. Ovim novim učesicima na energetskom tržištu je, prema, pre godinu dana usvojenoj “Uredbi o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača”, propisano da će se električna energija obračunati na osnovu tzv. “neto električne energije”, koja predstavlja razliku između onoga što je kupac-proizvođač predao u mrežu i po potrebi povukao iz mreže. Takođe, definisano je da će poreze i naknade plaćati samo na utrošenu energiju.

fotografija Sanja Kljajić/DW iz teksta: Solarni paneli i Srbiji: đavo je u sitnim slovima

Međutim, uvidom u račune koji se kupcima-proizvođačima ispostavljaju od juna, ustanovljeno je da EPS Snabdevanje nije primenilo ovakav način obračuna, nego je poreze, doprinose i ostale naknade obračunavalo na ukupno isporučenu električnu energiju (čiji iznos nije umanjen za deo koji je kupac-proizvođač predao u mrežu). Ovakva vrsta obračuna je rezultat različitih tumačenja propisa Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike. Iz ovog razloga su isporučeni računi za električnu energiju viši u odnosu na to kakvi bi trebalo da budu da je obračun urađen u skladu sa Uredbom, koju je donela Vlada Republike Srbije. Više o detaljima obračuna možete pročitati u tekstu koji je objavio Balkan Green Energy News.

U poslednjih mesec i po dana, Energetska zadruga Elektropionir aktivno je učestvovala u rešavanju ovog problema, kroz komunikaciju sa brojnim kupcima proizvođačima, saradničkim organizacijama*, ali i nadležnim institucijama. Značaj organizovanog pritiska koji su kupci-proizvođači izvršili masovnim podnošenjem pritužbi institucijama ogleda se u tome da su Ministarstva, koja su od decembra upoznata sa problemom, tek sada rešila da reaguju. Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je poziv na hitan sastanak predstavnicima Ministarstva finansija, EPS Snabdevanja i širem frontu okupljenom oko kupaca-proizvođača.

Sastanak je održan u četvrtak 4. avgusta, sa ciljem da se krene u potragu za adekvatnim načinom za rešenje problema. I stvar se konačno mrdnula iz pat pozicije. Dogovoreno je da već od sledeće nedelje otpočne rad radne grupe u kojoj će učestvovati sve uključene institucije, kao i predstavnici kupaca-proizvođača. Na ubrzano rešavanje situacije utiče i velika količina skupe električne energije, koju Srbija već mesecima svakodnevno uvozi. Ipak, rešenje još uvek nije iza ugla, pošto su potrebne zakonske promene u domenu finansija – kako bi se ukinula trenutna nepovoljna i neisplativa metodologija obračuna. 

Energetska zadruga Elektropionir savetuje građane da se dobro upute i prate situaciju oko obračuna električne energije pre započinjanja procedure za registraciju svojih domaćinstava kao kupaca-proizvođača. Ukoliko je vaše domaćinstvo već registrovano kao kupac-proizvođač (ili prolazite kroz proceduru), možete nam se javiti kako bismo vas uključili u grupu prozjumera koji se povezuju oko ovoga pitanja.

Nadamo se da ova situacija neće uzrokovati smanjenje entuzijazma i da ćemo, svi zajedno, ostati na dobrom putu energetske tranzicije!

*Osim Energetske zadruge Elektropionir do sada su uključeni: rastuća grupa registrovanih kupaca-proizvođača, Udruženje potrošača Efektiva, Beogradska otvorena škola, Energetska zadruga Sunčani krovovi, Centar za unapređenje životne sredine, firme instalateri United Green Energy doo/Niš, Sunčica doo/Beograd, Conseko doo/Beograd, Solar Energy doo/Novi Sad, N.D. Solar Sistem doo/Novi Sad, IT-HOME/Vranje, Battery & Solar/Sremska Mitrovica i Ruma, snabdevač Restart Energy i drugi.

Donacijska kampanja Solarna Stara uspešno završena!

Uspešno je završena donacijska kampanja Solarna Stara – za prve zadružne solarne elektrane u Srbiji!

U finišu kampanje ciljana suma za solarne elektrane koje će biti postavljene u dva staroplaninska sela, Temska i Dojkinci, premašena je i dodatni novac koji su građani donirali biće utrošen na dodatne solarne panele. Krovne solarne elektrane na Staroj planini će biti pokazni primer: potvrda da smo spremni da se okrenemo od destruktivnih, neodrživih tehnologija, poput malih derivacionih hidroelektrana, ka zelenijim rešenjima poput solarnih energije i to kroz udruživanje građana i solidarnost.

Hvala svim donatorima koji su pomogli da Srbija dobije prve zadružne solarne elektrane čiji će prihod biti stavljen na raspolaganje lokalnim zajednicama!

Sa donatorima, kolegama i prijateljima proslavili smo 22. jula kraj kampanje. Nedostajali su nam ljudi sa Stare planine koji su zajedno sa nama deo Solarne Stare. Nadamo se da ćemo u nekom trenutku proslaviti i u Dojkincima i Temskoj. Posluženje je bio staroplaninsko: vrganji, pirotski sir i staroplaninski med, a ajvar i domaći hleb su bili beogradski. Još je puno posla pred nama ali baš je dobro bilo i zastati i proslaviti.

Poslušajte prilog za emisiju Čekajući vetar, Radio Beograda 2, snimljen tokom proslave. Prilog govori o inicijativi Solarna Stara – kako o osnovnoj ideji, tako i o donacijskoj kampanji, ali i o sledećeim koracima koji su pred nama. Osim predstavnika Energetske zadruge Elektropionir, govorili su i Miodrag Vuković iz firme Conseko koja će se baviti izradom projekta i postavljanjem solarnih elektrana, Miloš Miletić iz Manonije koji je radio logo kampanje, kao i Milja Vuković ekološka aktivistinja iz inicijativa Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia i Divlji Beograd, koja je pomogla vođenje kampanje.

Inicijativu Solarna Stara pokrenula je Energetska zadruga Elektropionir, zajedno sa meštanima staroplaninskih sela Dojkinci i gradom Pirotom. Važno je napomenuti i to da je ovim projektom predviđena ugradnja solarnih panela sa garancijom od 25 godina, što znači da će godišnji prihod – koji se ostvari od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana – čitavih 25 godina obezbeđivati dodatne prihode lokalnoj zajednici.

Zadrugarska tradicija postoji u Srbiji i sada je primenjujemo i na proizvodnju energije iz održivih izvora! Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, nakon donacijske kampanje, sada očekuju dalje razvojne faze i izazovi: izrada projekta i dobijanje dozvola, zatim izgradnja i instalacija i potom puštanje u rad. O svim fazama ćemo izveštavati javnost i svi najvažniji podaci će biti vidljivi na sajtu Energetske zadruge Elektropionir.

 Solarna Stara: zajedno kroz cilj!

Imamo fantastičnu vest! Donacijskom kampanjom Solarna Stara zajedno smo premašili cilj – na Staroj planini postavljamo prve zadružne krovne solarne elektrane! 

Hvala vam što ste donirali i podržali ovu inicijativu! 💙

Kako do kraja kampanje imamo još devet dana – IDEMO KORAK DALJE! Sav novac koji od sad prikupimo ide na dodatne solarne panele i povećanje snage planiranih elektrana.

Pozivamo vas da donirate i proširite vest o tome da će upravo na  Staroj planini, u selima Temska i Dojkinci, biti postavljene prve zadružne solarne elektrane u službi lokalne zajednice u Srbiji!

Podsećamo da će sav prihod, koji se ostvari tokom rada elektrana u narednih 25 godina, ostajati u ovim selima za razvoj lokalnih zajednica.

Na platformi Donacije.rs donacije su moguće sve do 20. jula.
https://www.donacije.rs/projekat/solarna-stara/

Solar i škole u Velikom Gradištu

Četvrtak i petak prošle nedelje proveli smo u Velikom Gradištu, gde smo održali edukativne radionice o solarnoj energiji, energetskim zadrugama i energetskoj efikasnosti.

Posebno je bilo veliko interesovanje građana za predavanja o mogućnosti prelaska sa fosilnih goriva (lignit, drva) na solarnu energiju, organizovanje u zadruge, ali i kako postati kupac-proizvođač. Predstavili smo i mogućnosti za zadružno ulaganje u zajedničku elektranu, a razmatrali smo i mogućnost formiranja zajednice obnovljivih izvora energije.

Osim radionica za odrasle članovi i članice Elektropionira održali su edukativni program i za osnovce i srednjoškolce, koji su bili jako zainteresovani da nauče nove stvari vezane za obnovljive izvore energije, ali još više da probaju u praksi kako pojedini istrumenti funkcioništu.

Predavanja i radionice uvod su za postavljanje solarne elektrane snage 20 kW na krov osnovne škole, u okviru projekat koji je pokrenula Open Society Foundation Serbia / Fondacija za otvoreno društvo Srbija sa Opštinom Veliko Gradiste .

Male-velike promene u pirotskim školama!

Tokom četvrtka i petka 26. i 27. maja, šestočlani tim Energetske zadruge Elektropionir boravio je u Pirotu, gde smo održali niz predavanja i radionica u dve škole, Ekonomskoj i Tehničkoj.


Na predavanjima smo pričali o solarnoj energiji, njenoj važnosti, odlikama i ekološkom i društvenom uticaju. Tokom radionica pokazali smo kako funkcionišu različiti uređaji koji se napajaju solarnom energijom, ali i kako učesnici u svojoj radinosti mogu da naprave uređaj za merenje kvaliteta vazduha i merenje insolacije. Kako su škole potencijalna mesta okupljanja kroz zajednice obnovljivih izvora energije, predavanja nisu bila namenjena samo đacima, već i nastavnicima, roditeljima, predstavnicima gradske uprave i drugim zainteresovanim građanima. Video reportažu lokalne televizije možete da pogledate na linku.

Sastavni deo projekta Solarni paneli i škole je instalacija solarne elektrane snage 15 kWp na krovu Ekonomske škole u Pirotu. Ovo je prvi projekat ove vrste u Srbiji, a pokrenula ga je Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, Gradom Pirotom i Opštinom Veliko Gradište.

Realizacija drugog dela ovog projekta planirana je već za dve nedelje, kada će Elektropionir tim iste radionice sprovesti i u školama u Velikom Gradištu, u kome će takođe biti instalirana solarna elektrana na krov škole.

Nakon Pirota, ekipa Elektropionira je krenula put Stare Planine, gde planiramo realnizaciju novog, uzbudljivog i za lokalnu zajednicu značajnog projekta, o čemu ćemo vas izveštavati u narednim nedeljama!

Za kraj, delimo sa vama snimak emisije TV N1 Novi dan – tema su bili prozjumeri, gosti emisjije su bili Ana Džokić iz Elektropionira i Dejan Stojadinović, energetski konsultant.

U Srbiji registrovana prva domaćinstva kupci-proizvođači

Raduje nas da sa Vama možemo da podelimo vest da su u Republici Srbiji zvanično registrovana prva domaćinstva sa statusom kupac-proizvođač!

Zvanični registar domaćinstava kupaca-proizvođača možete da pronađete na ovome linku.

U članku Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna za Balkan Green Energy News govori Miloš Lončar, jedan od prvih registrovanih prozjumera, kao i Ana Džokić, jedna od osnivača naše zadruge. Miloš je pohvalio vidljivi pomak u proceduri, ali je naglasio da još uvek građanin mora da preuzima inicijativu u procesu koji traje više meseci. 

Ana je istakla da još uvek nema pripremljene procedure za stambene zajednice, u koje spadaju svi stambeni objekti sa više od dva stana/brojila. Nadamo se da ćemo, uz zajedničku inicijativu, uskoro premostiti i ovaj problem, kao i da će, i dalje komplikovana procedura, biti pojednostavljena i pristupačna svim zainteresovanim stranama.

Da li ste rešili da se i vi upustite u proceduru za domaćinstvo prozjumera? Ako jeste, kakva su vaša iskustva? Biće nam drago da sa nama podelite vaše iskustvo! 

Pišite nam na solartehnika@elektropionir.rs