rad.I/O.nica

Elektropionirova rad.I/O.nica ima za cilj da okupi zajednicu “uradi sam” entuzijasta, zaljubljenika u podatke i ljudi uzbuđenih mogućnostima kombinovanja tehnologije i podataka kako bi obnovljiva energija postala pristupačnija, prisutnija i dostupnija svima nama.

U ovom trenutku, rad.I/O.nica radi na razvoju hardvera, softvera i alata, npr. za merenje proizvodnje energije iz solarnih panela, praćenje kvaliteta vazduha, praćenje proizvodnje i potrošnje energije i podizanje nivoa samopotrošnje radi veće integracije energije iz obnovljivih izvora.

Ovi alati su otvorenog koda (open-source, open-data, open-content), eksperimentalnog karaktera, i nisu komercijalno dostupni.

# PiranoMetar i PiranoLogger

Ovaj uređaj meri snagu sunca – zračenja (W/m2) iz hemisfere – na datoj lokaciji. Pomaže vam da razumete koliko solarne energije može da se prikupi i koja je najbolja orijentacija solarnih panela.

Piranometar koristi gotove hardverske komponente koje je lako pronaći, programiran je u otvorenom Arduino kodu koji radi na MKR Zero ploči. Kod je modularan, što omogućava promenu ili dodavanje specifičnih funkcionalnosti, ako se snalazite sa Arduino programskim jezikom.

Piranometar je napravljen 2022. godine kao demonstracioni uređaj za potrebe elektropionirovog kursa “Solarna energija i škole”. U 2023. smo dodali neke funkcionalnosti, kao što je evidentiranje podataka za duže praćenje insolacije na određenoj lokaciji ili otklanjanje grešaka na fotonaponskim instalacijama.

Dok komercijalni uređaji imaju uporedive funkcije, mogućnost modifikacije ili dodavanja funkcionalnosti za sopstvene potrebame je jedinstvena karakteristika ovog uređaja.

Više o Pironometru možete pročitati na GitHub-u, gde možete pronaći i njegov izvorni programski kod. Tamo možete pronaći i kod za PiranoLogger.

# Senzor kvaliteta vazduha

Sa ovim uređajem možete meriti količinu fine prašine (tzv. suspendovanih čestica) u vazduhu. Verovatno ih znate kao PM 10 i PM 2,5. Kada je nivo ovih čestica visok, vaše zdravlje je ugroženo.

Senzoriri kvaliteta vazduha su skupa oprema, dok je ova “uradi sam” verzija je pristupačna i daje pouzdane podatke. Razvio ju je Open Knowledge Lab iz Štutgarta, zajedno sa velikom open-source zajednicom.

Naši članovi su 2019. godine postavili prvi ovakav senzor u Beogradu. U međuvremenu, Elektropionir je napravio nekoliko verzija ovog monitora kvaliteta vazduha i instaliraće ih širom Srbije. Njihove rezultate možete naći na Maps.Sensor.Community i Opensensemap.org – zajedno sa hiljadama drugih senzora kvaliteta vazduha u Evropi i šire.

Više o ovom projektu možete pronaći na stranici Sensor.Community dok se tehnička dokumentacija nalazi na GitHub-u. Ako želite sami da napravite senzor, pogledajte ovu stranicu.

# TA-Regulator

Ovo je preusmerivač energije koji pomaže u skladištenju viška solarne energije u “termalnu bateriju” (Termalni Akumulator) poput TA peći ili bojlera. On pomaže da se poveća samopotrošnja (količina solarne energije koja se koristi direktno na licu mesta) ako ste prozjumer i želite da izbegnete nepotreban prenos vaše proizvedene energije u distributivnu mrežu, ili u slučaju nultog izvoza (“zero feed-in”).

TA-regulator koristi gotove hardverske komponente koje je lako pronaći, dok je programiran u open-source Arduino kodu koji radi na MKR Zero ploči. Kod je modularan, što omogućava promenu ili dodavanje specifičnih funkcionalnosti, ako vam je poznat Arduino programski jezik.

Elektronika TA-regulatora

Rad na prototipu otpočeo je 2020. a tokom 2021. regulator je intenzivno testiran i optimizovan. Tokom 2022. TA-regulator je stavljen u aktivnu upotrebu za preusmeravanje solarne energije u TA peć u toku grejne sezone.

Više o TA-Regulatoru možete pročitati na GitHub-u, gde možete pronaći i njegov izvorni programski kod. UPOZORENJE: U pitanju je zahtevan “uradi sam” projekat i trenutno radi samo sa Fronius ili SunSpec Modbus kompatibilnim invertorima! Ako niste uporan teh-entuzijasta, za vas će komercijalni proizvod verovatno biti bolji izbor.