Hoću i ja solarnu elektranu!

Nije tajna da Srbija ima puno sunčanih dana i da taj potencijal čeka da se iskoristi. Potreban je krov i nešto sredstava za solarnu elektranu i svako domaćinstvo može postati proizvođač i potrošač čiste energije – takozvani prozjumer (ili, kako ga definiše novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, kupac-proizvođač). Prozjumer višak proizvedene energije šalje u mrežu. A kada solarni paneli ne mogu da pokriju potrebe domaćinstva, koristi se energija iz mreže, kao i obično. Solarna tehnologija je dobro poznata, a cene opreme su sve niže. I, kao što možemo videti širom sveta, ti, do juče magični paneli, postaju svakodnevnica, nešto potpuno obično!

Zašto onda na krovovima u Srbiji vidimo tako malo solarnih panela? Pre svega, solar nije zlatna koka kojoj se neki nadaju. Sa trenutnim niskim cenama struje dobijene iz prljavog lignita, solar teško može da se takmiči. Zato, ako ste tu zbog brze zarade, bolje odustanite ovde. Međutim, ako želite da planeti ostavite nešto drugo sem smoga, pepela, neizvesnosti i siromaštva, dobrodošli ste – nastavite da čitate.

Za par onih koji su do sada pokušali da na svoj krov postave solarnu elektranu, i povežu je na mrežu, put do prozjumera pokazao se kao avantura. Gde početi, koga pozvati, čiji savet poslušati? Kako proći kroz lavirint birokratije? I da li je to uopšte moguće za pojedince i domaćinstva? Zadruga Elektropionir se priprema da brine o izvozu viška energije prozjumer domaćinstava, kolektivno pregovara sa snabdevačima koji taj višak otkupljuju i nalazi nove načine za proizvodnju i potrošnju čiste energije – za sve svoje članove!

Sa stotinama hiljada krovova u Srbiji zaista možemo nešto da uradimo.