Kurs Solartehnika narodu

Šesto, specijalno izdanje kursa “Solartehnika naroduodržaće se u od 6. do 8. oktobra 2023. godine uživo u Pirotu i na Staroj planini, povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji! Solartehniku organizuje Energetska zadruga Elektropionir i do sada ju je pohađalo oko 250 učesnika iz čitave Srbije. Pridružite nam se!

Kurs je namenjen svima vama koji bi da postanete aktivni učesnici u energetskoj tranziciji i da saznate nešto više o solarnoj energiji! Elektropionir vidi značaj u uključivanju žena u svet energetike i zato bi nam bilo drago da nam se pridružite i da zajedno, jednaki, budemo nosioci energetske tranzicije.

Kurs se realizuje u toku tri dana (6, 7. i 8. oktobar). Prvog dana u Pirotu (petak, 6. oktobar od 16 do 20 časova), u zgradi Gradske uprave, biće održan program predavanja kroz koji će se polaznici upoznati sa konceptom energetske zadruge, radom Energetske zadruge Elektropionir i načinima na koje građani mogu aktivno da se uključe u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja. O mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata sa lokalnom samoupravom, i korišćenju javnih objekata za proizvodnju građanske energije, govoriće energetski menadžer Pirota, Bojan Ivković. Za sve vas koji želite da saznate kako da solarnu energiju proizvodite za svoje domaćinstvo, bićete u prilici da čujete direktna iskustva Nenada Maričića, jednog od prvih kupaca-proizvođača u Srbiji. Dok će kroz format foruma, Andrija Petrušić, stručnjak iz oblasti solarne energije, odgovoriti na sve što vas zanima vezano za tehničku, proceduralnu i finansijsku stranu instalacije solarnih elektrana.

U narednim danima sa meštanima sela Dojkinci (subota, 7. oktobra, od 17 do 20h) i Temska (nedelja, 8. oktobar, od 11 do 14h), kao i okolnih sela, govorićemo o uspešno realizovanom projektu Solarna Stara, dok ćemo mališane upoznavati sa solarnom energijom i obnovljivim izvorima energije kroz seriju kratkih eksperimenata. Ukoliko želite da proizvodite struju na sopstvenom krovu, tu smo da vam pomognemo. Fotografišite vaš krov, ponesite račune za struju i uradićemo proračun za vas!

PROGRAM KURSA, UŽIVO:

Petak, 6. oktobar 2023, 16.00-20.00 / Pirot, Gradska uprava

Pirot i energetska tranzicija, teme: Uvod u solarnu energiju. Mogućnosti za učešće građana u proizvodnji energije kroz energetsku zadrugu. Solarni Pirot, primeri projekata. Prozjumersko iskustvo u Srbiji. Mini forum za vaša pitanja.

Subota, 7. oktobar 2023, 17.00-20.00 / Stara planina, Dojkinci, Dom kulture

Prve zadružne elektrane, teme: Solarna energija kroz igru – radionica za decu. Solarna Stara – na licu mesta: zadružna elektrana za lokalnu zajednicu. Kako da proizvodite struju na svom krovu.

Nedelja, 8. oktobar 2023, 11.00-14.00 / Stara planina, Temska, Mesna zajednica

Prve zadružne elektrane, teme: Solarna Stara – na licu mesta: zadružna elektrana za lokalnu zajednicu. Kako da proizvodite struju na svom krovu. Solarna energija kroz igru – radionica za decu.

Zainteresovani ste za kurs? Dođite da se upoznamo i razmenimo znanja! Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve!

Predavači: Ana Džokić i Mark Neilen (pioniri malog solara u Srbiji, Elektropionir), Saša Petrović (Elektropionir), Bojan Ivković (energetski menadžer Grada Pirota), Andrija Petrušić (United Green Energy, Niš), Jelena Nikolić (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir) i Nenad Maričić (registrovani kupac-proizvođač, Ruma, Elektropionir).

Ovo izdanje kursa organizuje Energetska zadruga Elektropionir u saradnji sa Gradom Pirotom i Mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

Prezumite program kursa u PDF obliku.

Za dodatna pitanja pišite nam na: solartehnika@elektropionir.rs

Šesto izdanje kursa Solartehnika narodu realizuje se u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel – kancelarija u Beogradu.

Prethodna izdanja “Solartehnike narodu”

Peto izdanje kursa “Solartehnika narodu” u organizaciji Energetske zadruge Elektropionir održano je u aprilu 2023.

Članovi Elektropionira i učesnici petog izdanja kursa Solartehnika narodu u Rumi, april 2023.

Peto izdanje kursa imalo je tri tematske celine (3, 5. i 8. april) – predavanja u dva večernja termina online, dok je poslednji dan bio posvećen celodnevnom programu u Rumi, sa terenskom posetom solarnoj elektrani. Fokus prvog dela kursa bio je na prozjumerima – domaćinstvima kupcima-proizvođačima koja proizvode električnu energiju za svoje potrebe. Drugi deo kursa bio je posvećen pravednoj energetskoj tranziciji i mogućnostima udruživanja i delovanja građana kroz energetske zadruge. Kurs je završen susretom uživo, predavanjima praktičnog tipa i diskusijom uživo, a učesnici su imali prilike da posetili solarnu elektranu u režimu kupac-proizvođač na krovu domaćinstva.

Solartehnika Forum, peto izdanje kursa Solartehnika narodu u Rumi, april 2023.

Predavači su bili članovi energetskih zadruga Elektropionir i saradnici eksperti, sa stručnim i praktičnim znanjem iz oblasti obnovljivi izvori energije, energetske tranzicije, postavljanja i korišćenja instalacija solarnih elektrana, energetskih regulativa i ekonomije.

PROGRAM KURSA:

Ponedeljak, 3. april 2023, 18.00-21.00 / Zoom

Prozjumerska klinika, teme: Šta se dešavalo u Srbiji od kako je otvorena mogućnost za učešće građana u proizvodnji energije? Prozjumersko iskustvo u Srbiji. Optimizacija proizvodnje i potrošnje električne energije u domaćinstvu.

Sreda, 5. april 2023, 18.00-21.00 / Zoom

Udruženi građani i energija, teme: Pravedna energetska tranzicija. Zadružni model organizovanja, poslovanja i šta donosi budućnosti. Zadruge kao prilika za jednakost.

Subota, 8. april 2023, 10.00-17.00 / uživo – Ruma

Zadruga i solar u praksi, teme: Elektropionir na putu ka zadružnim elektranama u Srbiji. Forum: Ekonomska pitanja. Forum: Tehnička pitanja. Poseta prozjumerskoj elektrani i potencijalnoj lokaciji za zadružnu elektranu. 

Deo Elektropionir tima na petom izdanju kursa Solartehnika narodu u Rumi, april 2023.

Predavači: Davor Končalović (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir), Ana Džokić i Marc Neelen (arhitekte, pioniri malog solara, Elektropionir), Dejan Stojadinović (energetski konsultant), Saša Petrović (Elektropionir), Miodrag Vuković (Conseko, realizacija solarnih sistema), Jelena Nikolić (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir)  i Nenad Maričić (registrovani prozjumer, Elektropionir).

Preuzmite program petog izdanja kursa u PDF obliku.

Peto izdanje kursa Solartehnika narodu organizovano je pod pokroviteljstvom projekta Nemačke razvojne saradnje “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji” u realizaciji Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.


Četvrto izdanje kursa “Solartehnika narodu” u organizaciji Energetske zadruge Elektropionir održano je u oktobru 2022.

Četvrto izdanje kursa imalo je tri tematske celine organizovane kroz dva večernja termina u formatu online predavanja, i treći dan – celodnevni program u Rumi – sa predavanjima uživo i terenskom posetom solarnoj elektrani.

Članovi Elektropionira i učesnici četvrtog izdanja kursa Solartehnika narodu u Rumi, oktobar 2022.

PROGRAM KURSA:

Ponedeljak, 10. oktobar 2022, 18.00-21.00/Zoom

Modul 1: Prozjumerska klinika: Energetska tranzicija i isplativost ulaganja u solarne panele. Šta se u polju obnovljivih izvora energije u Srbiji dešavalo u prethodnih godinu dana i zašto je to bitno? Procedure za priključenje domaćinstava prozjumera i struktura troškova.

Sreda, 12. oktobar 2022, 18.00-21.00/Zoom

Modul 2: Zadruga i građani: Pravedna energetska tranzicija (prve zadružne elektrane u Srbiji). Zadružni model poslovanja i šta donosi budućnost (primeri iz REScoop-a). Akteri energetskog sistema i mogućnosti za zadruge.

Subota, 15. oktobar 2022, 10.30-16.30/uživo – Ruma

Modul 3: Primena solara u praksi, teme: Optimizacija proizvodnje i potrošnje energije u domaćinstvu (TA peć na solarni pogon). Besplatni alati za procenu očekivanog prinosa energije iz solatne elektrane. Poseta elektrani: Moje prozjumersko iskustvo – od ideje do realizacije.

Četvrto izdanje kursa Solartehnika narodu, poseta prozjumerskoj elektrani u Rumi, oktobar 2022.

Predavači: Davor Končalović (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir), Ana Džokić i Marc Neelen (arhitekte, pioniri malog solara, Elektropionir), Dejan Stojadinović (energetski konsultant), Saša Petrović (Elektropionir), Andrija Petrušić (United Green Energy), Dubravka Živković (Fakultet inženjerskih nauka, Elektropionir), Jelena Nikolić (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir), Ljubomir Rajić (bivši polaznik Solartehnike narodu) i Nenad i Dragana Maričić (registrovani prozjumeri).

Preuzmite program četvrtog izdanja kursa u PDF obliku.

Četvrto izdanje kursa Solartehnika narodu realizovana je uz podršku Fondacije Hajnrih Bel – kancelarija u Beogradu.


Treće izdanje kursa “Solartehnika naroduodržano je u martu 2022. Organizovali su ga Energetska zadruga Elektropionir i udruženje Jedan stepen Srbija. 

Ovo specifično izdanje kursa imalo je četiri modula namenjena za četiri različite ciljne grupe: organizacije civilnog društva i lokalne inicijative, javnu upravu i preduzeća, studente inženjerskih fakulteta, građane buduće prozjumere i proizvođače energije.

Sa prvog izdanja kursa Solartehnika narodu, april 2021.

PROGRAM KURSA:

ponedeljak, 14. mart 2022, 18.00 – 20.00 / Zoom

Modul 1: namenjen predstavnicima nevladinog sektora i lokalnim inicijativama.

sreda, 16. mart 2022, 11.00 – 13.00 / Zoom

Modul 2: namenjen predstavnicima lokalnih samouprava i javnih preduzeća koji su zainteresovani da promovišu solar kao rešenje za energetski tranziciju.

FINK, Kragujevac

Modul 3: namenjen predstavnicima akademske zajednice. Održan uživo, na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

ponedeljak, 21. mart i četvrtak 24. mart 2022, 18.00 – 20.30 / Zoom

Modul 4: namenjen građanima i građankama koji žele da se uključe u energetsku tranziciju kao aktivni proizvođači energije ili zajednički ulagači. Ovaj modul se sastojao iz dve sesije.

Ovo izdanje kursa je za polaznike bilo besplatno, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Predavači – članovi energetskih zadruga Elektropionir i Sunčani krovovi Šabac, sa konceptualnim i praktičnim znanjem iz oblasti obnovljivi izvori energije, energetske tranzicije, postavljanja i korišćenja instalacija solarnih elektrana (domaćinstvo, proizvodna elektrana na zemlji, elektrana na krovu javnog preduzeća), kao i stručnjaci iz oblasti energetskih regulativa.

Preuzmite program trećeg izdanja kursa u PDF obliku.

Treće izdanje kursa Solartehnika narodu održano je uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.


Drugo izdanje kursa “Solartehnika narodu” u organizaciji Energetske zadruge Elektropionir održano je u oktobru 2021. godine.

Sa prvog izdanja kursa Solartehnika narodu, NTP Čačak, april 2021.

PROGRAM KURSA

Energetska tranzicija na zadružni pogon

ponedeljak, 11. oktobar 2021, 18.00 – 20.30 / Zoom

Modul 1: Zašto nam treba solarna energija (Energetska tranzicija; Optimizacija potrošnje električne energije u domaćinstvu; Osnovne komponente solarnih sistema)

četvrtak, 14. oktobar 2021, 18.00 – 20.30 / Zoom

Modul 2: Koje mogućnosti otvaraju novi zakoni u Srbiji (Zakon o klimatskim promenama, Zakon o energetici, Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije; Uredba za prosjumere (kupce-proizvođače), konkretni koraci, primena net meteringa i mogućnosti finansiranja; Principi funkcionisanja energetskog tržišta i akteri)

subota, 16. oktobar 2021, 10.00 – 15.00 (tbc) / NTP Startup centar, Čačak

Modul 3: Kako primena solara može praktično da izgleda (Poseta solarnoj elektrani; Studija slučaja projektovanja i izgradnje solarne PV elektrane; Koncept energetskih zadruga i primena na primeru energetske zadruge Elektropionir)

Članovi Elektropionira i učesnici drugog izdanja kursa Solarthenika narodu, oktobar 2021.

Predavači: Ana Džokić i Marc Neelen (arhitekte, prosjumer pioniri, Elektropionir), Dejan Stojadinović (energetski konsultant), Andrija Petrušić (Energia Gas & Power), Davor Končalović (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir), Filip Kanački (Netinvest), Đorđe Samardžija (preduzetnik, GSE, Elektropionir), Igor Vejnović (ekspert planiranje OIE, Elektropionir), Predrag Momčilović (novinar, ekološki aktivista, Elektropionir)

Preuzmite program drugog izdanja kursa u PDF obliku.

Drugo izdanje kursa Solartehnika narodu realizovano je uz podršku Fondacije Hajnrih Bel – kancelarija u Beogradu.