Kurs Solartehnika narodu

Drugo izdanje kursa “Solartehnika narodu” koji organizuje Energetska zadruga Elektropionir će se održati 11, 14. i 16. oktobra 2021. godine.

Ukoliko želite da izgradite sopstvenu solarnu elektranu ili kroz udruživanje sa drugima postanete aktivni učesnik na energetskom tržištu, na kursu “Solartehnika narodu” imaćete prilike da saznate aktuelne informacije koje će vam pomoći da ovo ostvarite. Sopstvenom proizvodnjom čiste električne energije na placu, krovu kuće ili na stambenoj zgradi, osim što smanjujete zavisnost od centralizovanog proizvođača energije i svoj račun za struju, podržavate i globalnu akciju na smanjenju emisije ugljenika kojom ublažavate klimatske promene i unapređujete lokalni kvalitet vazduha.

Prvo izdanje kursa Solartehnika narodu

Preuzmite PDF sa detaljnim informacijama.

Kurs obuhvata tri modula – predavanja (online i u učionici) i terensku posetu solarnoj elektrani. Predavači su vodeći domaći stručnjaci iz sledećih oblasti: obnovljivi izvori energije, projektovanje i instalacija solarnih elektrana, i energetska regulativa.

Kurs je namenjen građanima i građankama koji žele da se uključe u energetsku tranziciju bilo samostalno ili kao deo energetske zadruge. Takođe, kurs je namenjen i predstavnicima organizacija i kompanija, kao i studentima, koji žele da prošire svoje znanje o obnovljivim izvorima energije i načinima na koji mogu da doprinesu energetskoj tranziciji i unapređenju kvaliteta životne sredine u Srbiji.

Za učešće na kursu se možete prijaviti popunjavanjem ovog formulara

Kotizacija za učešće iznosi 3000 RSD. Za studente i predstavnike organizacija civilnog društva popust iznosi 50%. Cena kursa je subvencionisana. Broj mesta je ograničen. Prijavljivanje do 8. oktobra.

Prvo izdanje kursa Solartehnika narodu

PROGRAM KURSA

Energetska tranzicija na zadružni pogon

ponedeljak, 11. oktobar 2021, 18.00 – 20.30 / Zoom

Modul 1: Zašto nam treba solarna energija (Energetska tranzicija; Optimizacija potrošnje električne energije u domaćinstvu; Osnovne komponente solarnih sistema)

četvrtak, 14. oktobar 2021, 18.00 – 20.30 / Zoom

Modul 2: Koje mogućnosti otvaraju novi zakoni u Srbiji (Zakon o klimatskim promenama, Zakon o energetici, Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije; Uredba za prosjumere (kupce-proizvođače), konkretni koraci, primena net meteringa i mogućnosti finansiranja; Principi funkcionisanja energetskog tržišta i akteri)

subota, 16. oktobar 2021, 10.00 – 15.00 (tbc) / NTP Startup centar, Čačak

Modul 3: Kako primena solara može praktično da izgleda (Poseta solarnoj elektrani; Studija slučaja projektovanja i izgradnje solarne PV elektrane; Koncept energetskih zadruga i primena na primeru energetske zadruge Elektropionir)

Predavači: Ana Džokić i Marc Neelen (arhitekte, prosjumer pioniri, Elektropionir), Dejan Stojadinović (energetski konsultant), Andrija Petrušić (Energia Gas & Power), Davor Končalović (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir), Filip Kanački (Netinvest), Đorđe Samardžija (preduzetnik, GSE, Elektropionir), Igor Vejnović (ekspert planiranje OIE, Elektropionir), Predrag Momčilović (novinar, ekološki aktivista, Elektropionir)