Kurs Solartehnika narodu

Energetska zadruga Elektropionir više puta godišnje organizuje kurs Solartehnika narodu. Sledeće izdanje kursa planirano je za oktobar 2022. Solartehniku je do sada je pohađalo preko 200 učesnika iz čitave Srbije.

Ukoliko želite da izgradite sopstvenu solarnu elektranu, smanjite zavisnost od centralizovanog energetskog sistema i da postanete aktivni proizvođač energije iz obnovljivih izvora energije, da saznate više o značaju zadružnih principa i udruživanja na putu energetske tranzicije, ukoliko želite da podržite globalnu akciju ka smanjenju emisije ugljenika kojom se ublažavaju klimatske promene i unapređuje lokalni kvalitet vazduha – kurs Solartehnika narodu je za Vas!

Zainteresovani ste za kurs? Pišite nam na: solartehnika@elektropionir.rs

Članovi Elektropionira i učesnici drugog izdanja kursa Solarthenika narodu, oktobar 2021.

Prethodna izdanja kursa “Solartehnika narodu”:

Treće izdanje kursa “Solartehnika narodu” održano je u drugoj polovini marta 2022, organizovali su ga Energetska zadruga Elektropionir i udruženje Jedan stepen Srbija, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Najava kursa – 14 – 24. mart 2022:

Ovo specifično izdanje kursa imalo je četiri modula – predavanja (online i u učionici) uz pitanja i diskusiju. 

Modul 1: namenjen je predstavnicima nevladinog sektora i lokalnim inicijativama.

Modul 2: namenjen je predstavnicima lokalnih samouprava i javnih preduzeća koji su zainteresovani da promovišu solar kao rešenje za energetski tranziciju.

Modul 3: namenjen predstavnicima akademske zajednice. Održaće se uživo, na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Modul 4: namenjen je građanima i građankama koji žele da se uključe u energetsku tranziciju kao aktivni proizvođači energije ili zajednički ulagači. Ovaj modul se sastoji iz dve sesije.

Ovoga put izdanje kursa je za polaznike besplatno.

Ukoliko želite da učestvujete, molimo Vas da popunite ovaj prijavni formular najkasnije do 8. marta 2022. godine. Broj mesta je ograničen.

Predavači su članovi energetskih zadruga Elektropionir i Sunčani krovovi Šabac, sa konceptualnim i praktičnim znanjem iz oblasti obnovljivi izvori energije, energetske tranzicije, postavljanja i korišćenja instalacija solarnih elektrana (domaćinstvo, proizvodna elektrana na zemlji, elektrana na krovu javnog preduzeća), kao i stručnjaci iz oblasti energetskih regulativa.

Program kursa po modulima (preuzmite program u PDF obliku):


Drugo izdanje kursa “Solartehnika narodu” u organizaciji Energetske zadruge Elektropionir održan je u oktobru 2021. godine.

Najava kursa – 11, 14, 16. oktobar 2021:

Ukoliko želite da izgradite sopstvenu solarnu elektranu ili kroz udruživanje sa drugima postanete aktivni učesnik na energetskom tržištu, na kursu “Solartehnika narodu” imaćete prilike da saznate aktuelne informacije koje će vam pomoći da ovo ostvarite. Sopstvenom proizvodnjom čiste električne energije na placu, krovu kuće ili na stambenoj zgradi, osim što smanjujete zavisnost od centralizovanog proizvođača energije i svoj račun za struju, podržavate i globalnu akciju na smanjenju emisije ugljenika kojom ublažavate klimatske promene i unapređujete lokalni kvalitet vazduha.

Prvo izdanje kursa Solartehnika narodu

Preuzmite PDF sa detaljnim informacijama.

Kurs obuhvata tri modula – predavanja (online i u učionici) i terensku posetu solarnoj elektrani. Predavači su vodeći domaći stručnjaci iz sledećih oblasti: obnovljivi izvori energije, projektovanje i instalacija solarnih elektrana, i energetska regulativa.

Kurs je namenjen građanima i građankama koji žele da se uključe u energetsku tranziciju bilo samostalno ili kao deo energetske zadruge. Takođe, kurs je namenjen i predstavnicima organizacija i kompanija, kao i studentima, koji žele da prošire svoje znanje o obnovljivim izvorima energije i načinima na koji mogu da doprinesu energetskoj tranziciji i unapređenju kvaliteta životne sredine u Srbiji.

Za učešće na kursu se možete prijaviti popunjavanjem ovog formulara

Kotizacija za učešće iznosi 3000 RSD. Za studente i predstavnike organizacija civilnog društva popust iznosi 50%. Cena kursa je subvencionisana. Broj mesta je ograničen. Prijavljivanje do 8. oktobra.

Prvo izdanje kursa Solartehnika narodu

PROGRAM KURSA

Energetska tranzicija na zadružni pogon

ponedeljak, 11. oktobar 2021, 18.00 – 20.30 / Zoom

Modul 1: Zašto nam treba solarna energija (Energetska tranzicija; Optimizacija potrošnje električne energije u domaćinstvu; Osnovne komponente solarnih sistema)

četvrtak, 14. oktobar 2021, 18.00 – 20.30 / Zoom

Modul 2: Koje mogućnosti otvaraju novi zakoni u Srbiji (Zakon o klimatskim promenama, Zakon o energetici, Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije; Uredba za prosjumere (kupce-proizvođače), konkretni koraci, primena net meteringa i mogućnosti finansiranja; Principi funkcionisanja energetskog tržišta i akteri)

subota, 16. oktobar 2021, 10.00 – 15.00 (tbc) / NTP Startup centar, Čačak

Modul 3: Kako primena solara može praktično da izgleda (Poseta solarnoj elektrani; Studija slučaja projektovanja i izgradnje solarne PV elektrane; Koncept energetskih zadruga i primena na primeru energetske zadruge Elektropionir)

Predavači: Ana Džokić i Marc Neelen (arhitekte, prosjumer pioniri, Elektropionir), Dejan Stojadinović (energetski konsultant), Andrija Petrušić (Energia Gas & Power), Davor Končalović (Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, Elektropionir), Filip Kanački (Netinvest), Đorđe Samardžija (preduzetnik, GSE, Elektropionir), Igor Vejnović (ekspert planiranje OIE, Elektropionir), Predrag Momčilović (novinar, ekološki aktivista, Elektropionir)