Raste pritisak razočaranih kupaca-proizvođača

U Srbiji su krajem aprila registrovana prva domaćinstva kupaca-proizvođača. Ova vest nas je obradovala i nadahnula novom dozom optimizma da je Srbija krenula putem energetskih promena. Ovim novim učesicima na energetskom tržištu je, prema, pre godinu dana usvojenoj “Uredbi o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača”, propisano da će se električna energija obračunati na osnovu tzv. “neto električne energije”, koja predstavlja razliku između onoga što je kupac-proizvođač predao u mrežu i po potrebi povukao iz mreže. Takođe, definisano je da će poreze i naknade plaćati samo na utrošenu energiju.

fotografija Sanja Kljajić/DW iz teksta: Solarni paneli i Srbiji: đavo je u sitnim slovima

Međutim, uvidom u račune koji se kupcima-proizvođačima ispostavljaju od juna, ustanovljeno je da EPS Snabdevanje nije primenilo ovakav način obračuna, nego je poreze, doprinose i ostale naknade obračunavalo na ukupno isporučenu električnu energiju (čiji iznos nije umanjen za deo koji je kupac-proizvođač predao u mrežu). Ovakva vrsta obračuna je rezultat različitih tumačenja propisa Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike. Iz ovog razloga su isporučeni računi za električnu energiju viši u odnosu na to kakvi bi trebalo da budu da je obračun urađen u skladu sa Uredbom, koju je donela Vlada Republike Srbije. Više o detaljima obračuna možete pročitati u tekstu koji je objavio Balkan Green Energy News.

U poslednjih mesec i po dana, Energetska zadruga Elektropionir aktivno je učestvovala u rešavanju ovog problema, kroz komunikaciju sa brojnim kupcima proizvođačima, saradničkim organizacijama*, ali i nadležnim institucijama. Značaj organizovanog pritiska koji su kupci-proizvođači izvršili masovnim podnošenjem pritužbi institucijama ogleda se u tome da su Ministarstva, koja su od decembra upoznata sa problemom, tek sada rešila da reaguju. Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je poziv na hitan sastanak predstavnicima Ministarstva finansija, EPS Snabdevanja i širem frontu okupljenom oko kupaca-proizvođača.

Sastanak je održan u četvrtak 4. avgusta, sa ciljem da se krene u potragu za adekvatnim načinom za rešenje problema. I stvar se konačno mrdnula iz pat pozicije. Dogovoreno je da već od sledeće nedelje otpočne rad radne grupe u kojoj će učestvovati sve uključene institucije, kao i predstavnici kupaca-proizvođača. Na ubrzano rešavanje situacije utiče i velika količina skupe električne energije, koju Srbija već mesecima svakodnevno uvozi. Ipak, rešenje još uvek nije iza ugla, pošto su potrebne zakonske promene u domenu finansija – kako bi se ukinula trenutna nepovoljna i neisplativa metodologija obračuna. 

Energetska zadruga Elektropionir savetuje građane da se dobro upute i prate situaciju oko obračuna električne energije pre započinjanja procedure za registraciju svojih domaćinstava kao kupaca-proizvođača. Ukoliko je vaše domaćinstvo već registrovano kao kupac-proizvođač (ili prolazite kroz proceduru), možete nam se javiti kako bismo vas uključili u grupu prozjumera koji se povezuju oko ovoga pitanja.

Nadamo se da ova situacija neće uzrokovati smanjenje entuzijazma i da ćemo, svi zajedno, ostati na dobrom putu energetske tranzicije!

*Osim Energetske zadruge Elektropionir do sada su uključeni: rastuća grupa registrovanih kupaca-proizvođača, Udruženje potrošača Efektiva, Beogradska otvorena škola, Energetska zadruga Sunčani krovovi, Centar za unapređenje životne sredine, firme instalateri United Green Energy doo/Niš, Sunčica doo/Beograd, Conseko doo/Beograd, Solar Energy doo/Novi Sad, N.D. Solar Sistem doo/Novi Sad, IT-HOME/Vranje, Battery & Solar/Sremska Mitrovica i Ruma, snabdevač Restart Energy i drugi.