Solar i škole u Velikom Gradištu

Četvrtak i petak prošle nedelje proveli smo u Velikom Gradištu, gde smo održali edukativne radionice o solarnoj energiji, energetskim zadrugama i energetskoj efikasnosti.

Posebno je bilo veliko interesovanje građana za predavanja o mogućnosti prelaska sa fosilnih goriva (lignit, drva) na solarnu energiju, organizovanje u zadruge, ali i kako postati kupac-proizvođač. Predstavili smo i mogućnosti za zadružno ulaganje u zajedničku elektranu, a razmatrali smo i mogućnost formiranja zajednice obnovljivih izvora energije.

Osim radionica za odrasle članovi i članice Elektropionira održali su edukativni program i za osnovce i srednjoškolce, koji su bili jako zainteresovani da nauče nove stvari vezane za obnovljive izvore energije, ali još više da probaju u praksi kako pojedini istrumenti funkcioništu.

Predavanja i radionice uvod su za postavljanje solarne elektrane snage 20 kW na krov osnovne škole, u okviru projekat koji je pokrenula Open Society Foundation Serbia / Fondacija za otvoreno društvo Srbija sa Opštinom Veliko Gradiste .