Male-velike promene u pirotskim školama!

Tokom četvrtka i petka 26. i 27. maja, šestočlani tim Energetske zadruge Elektropionir boravio je u Pirotu, gde smo održali niz predavanja i radionica u dve škole, Ekonomskoj i Tehničkoj.


Na predavanjima smo pričali o solarnoj energiji, njenoj važnosti, odlikama i ekološkom i društvenom uticaju. Tokom radionica pokazali smo kako funkcionišu različiti uređaji koji se napajaju solarnom energijom, ali i kako učesnici u svojoj radinosti mogu da naprave uređaj za merenje kvaliteta vazduha i merenje insolacije. Kako su škole potencijalna mesta okupljanja kroz zajednice obnovljivih izvora energije, predavanja nisu bila namenjena samo đacima, već i nastavnicima, roditeljima, predstavnicima gradske uprave i drugim zainteresovanim građanima. Video reportažu lokalne televizije možete da pogledate na linku.

Sastavni deo projekta Solarni paneli i škole je instalacija solarne elektrane snage 15 kWp na krovu Ekonomske škole u Pirotu. Ovo je prvi projekat ove vrste u Srbiji, a pokrenula ga je Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, Gradom Pirotom i Opštinom Veliko Gradište.

Realizacija drugog dela ovog projekta planirana je već za dve nedelje, kada će Elektropionir tim iste radionice sprovesti i u školama u Velikom Gradištu, u kome će takođe biti instalirana solarna elektrana na krov škole.

Nakon Pirota, ekipa Elektropionira je krenula put Stare Planine, gde planiramo realnizaciju novog, uzbudljivog i za lokalnu zajednicu značajnog projekta, o čemu ćemo vas izveštavati u narednim nedeljama!

Za kraj, delimo sa vama snimak emisije TV N1 Novi dan – tema su bili prozjumeri, gosti emisjije su bili Ana Džokić iz Elektropionira i Dejan Stojadinović, energetski konsultant.